Каїн та Авель

Біблійна історія про Каїна та Авеля розповідає про те, що людський конфлікт зародився вже в сім’ї Адама. Ця історія стала прототипом нескінченої історії боротьби, воєн та конфліктів у світі людей. Ми переживаємо конфлікти на різних рівнях, починаючи з боротьби між душею та тілом у кожній окремій людині й закінчуючи війнами між країнами й навіть глобальним конфліктом між матеріалізмом та теїзмом.

Богові довелося створити певне правило для розділення людини. Він встановив правило розділення, виходячи з полярностей внутрішнього та зовнішнього, суб’єкта та об’єкта; при цьому Бог займає положення внутрішньої істоти, а творіння — зовнішнього.

На підставі цього принципу Бог розділив навпіл грішних Адама та Єву за допомогою їхніх дітей. Каїн символізував сатану, а Авель – безгрішного Адама.

Здається, що Бог неоднаково ставився до Каїна та Авеля, але це не так. Якби Каїн мав хоч щонайменше бажання принести жертву через Авеля, який представляв позицію Небес, то Бог прийняв би жертву Каїна. Хоча він отримав би визнання пізніше, все одно Бог хотів ставитись до них справедливо.

Коли Каїн виявив, що Бог прийняв лише жертву Авеля, він вдарив Авеля і вбив його з ненависті. Однак вам слід знати, що Каїн затаїв образу на Авеля ще тоді, коли вони готували свої жертви. Каїн ударив Авеля не під впливом раптового гніву через те, що Бог прийняв тільки жертву Авеля. Каїн ненавидів Авеля і хотів його вбити ще до цього інциденту.

Бог відкинув жертву Каїна не з ненависті до нього. Швидше за все, Він вчинив так тому, що Каїн мав умову для взаємодії з сатаною, що дає сатані право на його жертви. Отже, Бог не міг прийняти жертвоприношення Каїна доти, доки той не створить певну умову, яка виправдовує прийняття Богом його жертви.

Коли Бог прийняв лише жертву Авеля, той сповнився зарозумілості. Бог дав Авелю цю ситуацію, щоб він міг урятувати Каїна. Бог очікував, що Авель любитиме Каїна і поділиться з ним любов’ю, яку він отримав від Бога, а також власною любов’ю. Але на підставі того, що Авель сповнився зарозумілості, сатана зміг його звинуватити. Сатана вплинув на Каїна, щоб він втратив самоконтроль та розум і вбив брата.

Каїн повинен був звернутися до Авеля і попросити його показати йому шлях до Бога, щоб його жертва також була прийнята. Він повинен був зберігати абсолютну віру, абсолютну любов і абсолютну слухняність Богу; тоді він би повністю об’єднався зі своїм братом. Лише за цієї умови він зміг би потрапити до сфери Бога.

Ви не повинні повторювати помилку Авеля, через яку провидіння Бога було відтерміновано, оскільки він не зміг впоратися з місією, даною йому небесами.

Каїн та Авель визначаються так: той, хто приймає удари – Авель, а хто їх завдає – Каїн. Наприклад візьмемо двох синів із суттєвою різницею у віці. Однак якщо навіть старший брат у всьому радиться з батьками й діє від їхнього імені, але при цьому б’є молодшого, ні в чому не винного, батьки стануть на бік молодшого, а не старшого брата. Люди не розуміють, що саме на цьому й заснований критерій відмінності добра від зла, який застосовується у нашому суспільстві. Той, хто завдає іншим шкоди, неодмінно займе становище Каїна.

Всі конфлікти та війни, свідком яких був наш світ з початку історії, по суті, являли собою битви між стороною Каїна, що уособлює відносне зло, та стороною Авеля, яка більшою мірою займає бік добра.

Проте Каїн і Авель ніколи не повинні бути розділені. Вони подібні до правої й лівої руки. Кожен має жити з таким ставленням: «Мій Бог це і твій Бог»; “Бог, Який любить мене, любить і тебе теж”.

Подумайте про той момент, коли Каїн убив Авеля. Через це вбивство серце Бога пронизало гострий біль, і Його сльози продовжують литися до цього дня. Бог хотів, щоб старший син любив молодшого брата, але натомість він убив його. Це вбивство розбило Богові серце. Проте, погляньте на сьогоднішній світ: щодня десятки тисяч людей гинуть з різних причин або помирають від голоду. Думаєте, серцю Бога спокійно та добре?

Навіщо нам потрібні Каїн та Авель? Вони нам потрібні для відновлення відкупленням. Що нам потрібно для того, щоб взяти на себе відповідальність за відновлення відкупленням? Потрібно стати самовідданим приношенням.